Notizie

17/07/2014

Informazione per i cittadini nelle aree colpite dalle precipitazioni

Zbog velike količine kiše koja je pala 14. srpnja 2014. godine na području Pule, a posebno na području Velog Vrha, građani pogođeni nevremenom mogu prijaviti štetu od nevremena u pisarnici Grada Pule (Stara tržnica 1) u uredovnom vremenu pisarnice. Prijave štete se predaju na obrascu kojeg se može preuzeti u gradskoj pisarnici ili na web stranicama Grada Pule. Uz obrazac po mogućnosti potrebno je dostaviti i slike poplavljenih objekata.

Od Zavoda za javno zdravstvo zaprimili smo upute o načinu ponašanju građana pogođenih poplavom vezano za sanaciju posljedica poplave, te kontakt telefon na kojeg se građani moju javiti u Zavod. U nastavku dostavljamo upute u izvornom tekstu:

"Na poplavljenom području je ODMAH  POTREBNO PROVESTIčišćenje i dezinfekciju površina koje su bile poplavljene, zato što poplavne vode mogu sadržavati i otpadne vode, odnosno, kanalizacijske vode. Čišćenje obavljaju vlasnici objekata, a dezinfekciju Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

UPUTE VLASNICIMA OBJEKATA
Mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina  se provodi odstranjivanjem mulja, naplavina, pijeska, otpada, uginulih životinja. Površine treba oprati i osušiti da bi pristupili dezinfekciji svega što je došlo u doticaj s poplavnim vodama (perivo pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale perive predmete i površine). Da bi zaštititili sebe i svoju obitelj prilikom provođenja tog postuka potrebno je provesti slijedeće:

Unutar kuće

· Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.

· Nosite gumene čizme, rukavice i zaštitne naočale tijekom čišćenja onečišćenog prostora.

· Ukonite i bacite sve predmete koji se ne mogu oprati i dezinficirati (npr. madraci, sagovi, tapecirani namještaj, kozmetika, punjene igračke, jastuci, predmeti od pjenaste gume, knjige, papir tapete i većina papirnatih proizvoda "¦).

·  Ukonite i bacite sve gipsane ploče i izolaciju koje su natopile otpadne ili poplavne vode.

· Temeljito očistite sve tvrde površine (podove, beton, lajsne, drveni i metalni namještaj, radne površine, pribor, umivaonike i ostale sanitarije) vrućom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili rublja.

· Ubrzajte sušenje korištenjem ventilatora, klima uređaja ili isušivača zraka.

· Ako se ozlijedite odmah zatražite liječničku pomoć.

· Ne koristiti hranu koja je bila u doticaju s poplavnom vodom i smećem

· Baciti svježe namirnice koje rastu na poplavljenom području; termička obrada namirnica uništava uzročnike pa takve namirnice možemo koristiti

·  Voće koje dozrijeva iznad vode, slobodno konzumiramo svježe

· Ako je došlo do nestanka struje, vrata frižidera su ostala zatvorena i nije prošlo više od 4 sata hrana je sigurna za konzumaciju. - Ako je frižider bio van struje duže od 4 sata, hranu treba baciti. Za ledenicu taj rok je 24 sata.

Izvan kuće

· Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.

· Nosite gumene čizme i rukavice te zaštitne naočale pri čišćenju.

Nakon čišćenja  i pranja površina operite ruke sapunom i toplom vodom. Za provedbu dezinfekcije  ODMAH NAKONzavršetka čišćenja nazvati tel. 371-923 u vremenu od 07.30 - 15:00 sati.

Nadalje, Pula Herculanea na terenu je osigurale baje za odvoz glomaznog smeća na lokacijama:

- Partizanski put- 3 baje

- Kapelerski put- 1 baja.

Osim na Velom Vrhu baje će biti postavljene i na području Valbandona u Maloj vali.