Notizie

18/08/2014

La posa di corone in onore delle vittime di Vergarolla

Predstavnici Grada Pule, na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem i njegovim zamjenikom Fabriziom Radinom danas su u Puli polaganjem vijenaca obilježili 68. godišnjicu tragedije na Vargaroli. Naime, prije točno 68 godina, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem gradskom kupalištu Vargaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine uslijed čega je život izgubilo više od stotinu Puljana, kako navode neki izvori.

Vijenci su pred brojim okupljenima položeni u parku kraj pulske katedrale koji u spomen na stradale nosi naziv Park žrtava Vargarole. Uz predstavnike Grada Pule vijence su na spomenik nevinim žrtvama položili i predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, a na samom obilježavanju  prisustvovali su i članovi obitelji žrtava.

Fabrizio Radin, ujedno i predsjednik pulske Zajednice Talijana u svom je uvodnom govoru pozdravivši okupljene istaknuo važnost sjećanja na današnji dan kako se ovakve tragedije nikada ne bi ponovile. Dodao je i to kako ga veoma raduje činjenica da svake godine na polaganju vijenaca susreće predstavnike talijanske zajednice i predstavnike gradske vlasti čime se šalje jasna poruka kako se ova tragedija nikada neće zaboraviti.