Notizie

10/09/2014

Anche quest'estate Pola ha realizzato ottimi risultati turistici

Grad Pula već tradicionalno obara rekorde broja gostiju i njihovih noćenja što potvrđuju i ovogodišnji turistički rezultati. Do kraja kolovoza Pulu je posjetilo 225,358 gostiju, što predstavlja rast od 2% ili 14,114 gostiju više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Unatoč lošem i nestabilnom vremenu ostvaren je i rast u broju noćenja od gotovo 5%, što znači da su turisti ove godine ostvarili 55,185 noćenja više. 





Za odlične rezultate, uz bogato povijesno nasljeđe i čisto more, najzaslužnija je sinergija predanog rada Turističke zajednice grada Pule, uspješnog partnerstva lokalne zajednice s organizatorima mnogobrojnih festivala, ali i rada Puljana koji se iz godine u godinu pokazuju kao vrijedni domaćini.



Najviše je turista i ove godine pristiglo iz Njemačke, Italije i Austrije koji zajedno čine 42% od ukupnog broja dolazaka. Najveći je rast noćenja od čak šest puta zabilježen iz Irske zahvaljujući ponajviše direktnoj zračnoj liniji za Dublin preko nove irske aviokompanije Aer Lingus. Uz Irsku, Pula je sve popularnija i u skandinavskim državama, Švedskoj i Norveškoj odakle nam je ove godine u posjetu stiglo 11,068 gostiju, rast od čak 18%.



Strateško planiranje razvoja turizma, temeljeno na kvalitetnim manifestacijama poput festivala Visualia, Dimensionsa ili Outlooka, privlači nove i mlađe generacija posjetitelja iz cijele Europe, čime se uspješno potiče kulturni, ali i gospodarski razvoj grada, koji u vremenu ozbiljne ekonomske krize omogućuje veću mogućnost zaposlenja i očuvanje životnog standarda.



Gradonačelnik Boris Miletić ustvrdio je kako je iznimno zadovoljan novim turističkim rezultatima koji su samo odraz kontinuiranog rada. "Pula je danas prepoznata kao poželjna turistička destinacija i moderni festivalski grad kojem se gosti rado vraćaju. Odlične rezultate očekujemo i u posezoni zahvaljujući, između ostalog, popularnim festivalima za mlade, te pozitivnim najavama iz zračne luke o produljenju ljetnih linija na rujan i listopad", istaknuo je Miletić.



Upravo je Zračna luka Pula ostvarila najbolje rezultate ove godine, srušivši srpanjski rekord nakon gotovo 25 godina s preko 95,000 putnika. Zahvaljujući uspješno provedenom natječaju bespovratne potpore u sklopu Fonda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma, Zračna luka Pula će u sljedeću godinu krenuti u nove projekte uređenja okoliša vrijedne 1,1 milijun kuna, što će zasigurno doprinijeti daljnjem rastu dolazaka gostiju.