Notizie

04/11/2014

Inaugurato il convegno scientifico sui 155 anni di stampa nell'Istria

Danas je u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula započeo Međunarodni stručno-znanstveni skup "Ishodišta tiskane riječi: 155 godina tiskarstva u Istri" u povodu obilježavanja obljetnice utemeljenja prve moderne tiskare u Istri. Skup je u ime Grada Pule i UO za kulturu, svečano otvorila gđa. Lidija Musi.

"Ovaj skup otvara priliku za nove suradnje i stoga mi je jako drago što je upravo Pula njegov domaćin, te što su naši građani i zaposlenici Gradske knjižnice prepoznali važnost obilježavanja obljetnice tiskane riječi. Istra kao regija zaista prednjači u mnogočemu, a ovaj skup samo dodatno potvrđuje tu činjenicu", zaključila je Musi svečano otvorivši znanstveni skup na kojemu će predavanja održati desetak znanstvenika iz Hrvatske i Slovenije.

Mnogobrojne sveučilišne profesore, znanstvenike i  goste predavače pozdravila je Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, te se posebno zahvalila Ministarstvu kulture RH i Gradu Puli na potpori i pomoći u organizaciji. Naglasila je važnost tiskane riječi, a samim time i važnost ove značajne obljetnice, nadodavši kako se ove godine, osim 155 godina od otvaranja prve tiskare u Rovinju, obilježava i 145. godišnjica utemeljenja prve tiskare i prve hrvatske čitaonice u Puli.