Notizie

14/11/2014

Tavola rotonda sul tema dell'alimentazione sana "Prestiamo attenzione a che mangiamo?"

Danas je Domu hrvatskih branitelja svečano otvorena manifestacija "Pazi što jedeš" koja će kroz dva dana posjetiteljima nuditi bogat program prožet brojnim predavanjima, radionicama te sajmom ekoloških proizvoda gdje će posjetitelji moći degustirati i kupiti ekološke proizvode iz Istarske i gotovo svih ostalih županija iz Hrvatske. Ovogodišnja manifestacije tematski je posvećena prehranitijekomdjetinjstvasposebnimnaglaskomnavažnostlokalneizdravehraneodnajranijedobitetijekomškolovanja.

U sklopu manifestacije održan je i okrugli stol pod nazivom "Pazimo li što jedemo?" koji je na jednom mjestu okupio ispred Grada Pule zamjenicu gradonačelnika Elenu Puh Belci i pomoćnicu pročelnice UO za društvene djelatnosti Irenu Peruško, dr.med.spec. Olgu Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ravnateljicu DV Pula Marizu Kovačević i ravnateljicu OŠ Šijana Almu Tomljanović. Svrha okruglog stola bila je javnosti predočiti rezultate vezane uz uvođenje zdravih obroka u škole te aktivnosti koje se provode u vrtićima i školama, a vezane su uz zdravu prehranu.

"U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Grad je kreirao cijeli jedan program koji se odnosi na zdravu prehranu u dječjim vrtićima", kazala je Puh Belci te nadodala kako se ta dobra praksa preslikala i na osnovne škole u kojima je prehrana bila potpuno drugačije koncipirana te se trebalo krenuti nanovo. Istaknula je kako je Grad uložio gotovo 3 milijuna kuna u opremanje školskih kuhinja, u uspostavu HACCP sustava te edukaciju kuhinjskog osoblja, roditelja i djece, a  Povjerenstvo za praćenje implementacije zdrave prehrane u osnovne škole Grada Pule sve je pažljivo nadziralo. "Bez međusobne dobre suradnje i partnerskog odnosa sa Zavodom za javno zdravstvo, školama i vrtićima ne bi bilo većih rezultata i realiziranih projekata" za kraj je izjavila Puh Belci.

Cijela manifestacija je pod organizacijom Etnografskog muzeja Istre i Udruge registriranih ekoloških proizvođača Istarske županije - Istarski eko proizvod, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj.