Notizie

20/12/2014

Inaugurato ufficialmente l"™idroscalo a Pola

Danas je svečano otvoreno hidroavionsko pristanište na pulskoj rivi tvrtke European Coastal Airlines (ECA), a karte za prve letove već se mogu kupiti na službenim stranicama tvrtke.

European Coastal Airlines (ECA) je hrvatska tvrtka koja je osnivana 2000. godine i od tada intenzivno radi na povezivanju gradova i otoka duž Jadranske obale hidroavionskim prijevozom. Riječ je o projektu koji je prepoznat i podupiran od strane Europske Unije, točnije od strane AdriSeaplanes projekta koji je osnovan zajedničkim snagama EU i IPA - Adriatic Cross-Border Cooperation programa.

Nakon što je prerezao vrpcu pulski gradonačelnik Boris Miletić zahvalio se što je upravo Pula odabrana za jednu od luka iz koje će prometovati letovi tvrtke European Coastal Airlines. "Ova linija je vrlo značajna u smislu boljeg povezivanja Pule sa našom obalom, ali i cijelom Hrvatskom, a sljedeći cilj je Pulu povezati s Italijom" kazao je Miletić. Istaknuo je kako će ovu liniju osim građana Pule koristiti brojni gospodarstvenici, ali i turisti.

Izvršni direktor tvrtke European Coastal Airlines Klaus Dieter Martin kazao je kako se danas oživljava povijest hidroavionskog povezivanja Pule sa ostatkom hrvatske obale. Nadodao je kako će planirane konekcije iz Pule tokom ljeta biti dva ili tri puta dnevno i to sa Rabom, Zadrom i Malim Lošinjem, a u budućnosti s Ankonom, Venecijom i Veronom. "Letovi su jako kratki" kazao je Klaus Dieter te pojasnio kako primjerice iz Pule do Raba leti 19 minuta, Lošinja 25 minuta, a Zadra 40 minuta. Izvršni direktor tvrtke naveo je i prednosti i buduće planove vezane za projekt: "Ovo je privremena lokacija, a plan je da se ponton premjesti na internacionalni gat te zatim zaposli 15-ak ljudi".  Zahvalio se Gradu Puli, Lučkoj kapetaniji i upravi na pruženoj podršci pri realizaciji ovog projekta. 

Nakon prigodne svečanosti uslijedio je demonstracijski panoramski let u trajanju od 15-ak minuta.