Notizie

31/01/2015

Aperta la Notte dei musei con la mostra "Pattinaggio - la storia dei pattini a Pola"

Jučer je prigodnim otvorenjem izložbe "Pattinaggio - povijest koturaljkanja u Puli" u Povijesnom i Pomorskom muzeju Istre započela deseta po redu Noć muzeja.

Na otvaranju izložbe prisustvovali su pročelnik UO za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je prisutne uvodno pozdravio te zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci kojoj je pripala čast da izložbu proglasi otvorenom.

Ovom izložbom željela se prikazati stogodišnja tradicija sporta koja je ostavila značajan trag u povijesti Pule te se željela skrenuti pažnja na dvoranu koja je mjesto okupljanja velikog broja članova lokalne zajednice, a koja je do danas ostala prepoznatljiva kao "Patinađo". Na izložbi se prikazala povijest koturaljkanja u Puli, tradiciji koja seže od kraja 19.st., od drvenih kotača tadašnjih koturaljki pa sve do danas. O samoj izložbi govorila je viša kustosica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i autorica izložbe Katarina Marić.

Zanimljivo je bilo i u Augustovom hramu, gdje je otvorena izložba "City Data Future", a u Muzeju suvremene umjetnosti Istre program je počeo otvorenjem izložbe "Tu smo 4" te je nastavljen uz glazbu i koncerte.

U 20.00 sati svoja vrata otvorio je muzejsko-galerijski prostor Sveta srca spektakularnom uvertirom u multimedijalnu izložbu "1914." čiji je autor Hassan Abdelghani. U užem smislu izložba prati stratišta, groblja i nadgrobne fotografije preminulih vojnika te njihove privatne stvari sačuvane u fundusima memorijalnih centara i muzeja. Na izložbi je predstavljen i mozaik ratnih video zapisa, iz arhive vizualnog umjetnika Davida Nikolića.

U Galeriji Luka i Galeriji MUL mogla se pogledati izložba Slavice Marin -"Morfologija mijena". Noći muzeja priključila se i Sveučilišna knjižnica u Puli sa svojih vrijednim zbirkama.

Zadnja stanica ove muzejske avanture bila je u podzemlju Amfiteatra gdje se održao rock - blues koncert grupe Small House Brown.