Notizie

06/02/2015

Aperta la 22ª Fiera di cibi e bevande Histria 2015

U pulskom Domu hrvatskih branitelja danas se održalo svečano otvorenje 22. izložbe hrane i pića Histria 2015., koja ove godine okuplja 120 izlagača iz 12 hrvatskih županija, te Italije i Slovenije. Na otvorenju je predstavljena Istarska zlatna kroštula koja je ujedno i kandidirana za Guinessovu knjigu rekorda.

Predsjednica HGK-ŽK Jasna Jaklin Majetić uvodno se zahvalila svima, te istaknula kako bez izlagača ova izložba ne bi imala takvu tradiciju i toliki uspjeh. Nadodala je kako se u 22 godine, koliko sajam postoji, skupilo preko 500 izlagača koji su upravo ovdje svoj proizvod po prvi puta predstavili na tržištu. "To nam govori o bitnosti i veličini ovoga sajma", zaključila je Jaklin Majetić.

"Vrlo je pohvalna i činjenica da ovaj sajam iz godine u godinu raste kako programski, tako i po broju posjetitelja", kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, nadodavši kako vjeruje da će u predstojećim danima veliki broj sugrađana posjetiti ovaj sajam.

"U šestoj godini recesije u Hrvatskoj, definitivno nam trebaju inovacija i kreativnost, a na vama je, dragi izlagači, da upravo i činite te korake kako biste bili konkurentni na našem i europskom tržištu. Svima nama potrebno je da inovacije prerastu u izvoz", naglasio je Flego i istaknuo kako ga posebno veseli da upravo takve kreativne proizvode ima priliku vidjeti na pulskom sajmu.

Prodajna izložba Histria tradicionalno je mjesto okupljanja proizvođača kvalitetnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te turističkog i trgovačkog sektora cijele Hrvatske. Na izložbi se prvenstveno predstavljaju tvrtke, obrti i poljoprivredna gospodarstva koji se bave proizvodnjom i prodajom hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao i drugih proizvoda koji se svojom ponudom uklapaju u izložbu. Na izložbi se posebno predstavljaju "Novi proizvodi" - proizvodi koji se prvi put predstavljaju na izložbi ili prvi put stavljaju u prodaju, a koji nisu na tržištu dulje od godine dana. Ove godine na sajmu se nalaze 38 takva proizvoda koje će predstaviti 26 proizvođača. Također, proizvodi nositelji znakova kvalitete (Hrvatska kvaliteta, Halal, Eko proizvod, Košer) posebno su označeni kako bi posjetitelji lakše identificirali dodatnu vrijednost takvih proizvoda.

U sklopu ove manifestacije organizirana je stručna edukacija o poduzetničkim vještinama za nove proizvođače, Forum Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK te okrugli stol s temom "Istra kao weddingdestinacija".

Izložba hrane i pića Histria 2015. traje do 8. veljače.