Notizie

05/03/2015

I cittadini controllano il bilancio: La Città di Pola nel Progetto di budgeting partecipativo

Grad Pula ove se godine priključio projektu "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun" s ciljem da svojim građanima omogući informirano i aktivno sudjelovanje u donošenju gradskog proračuna te nadzoru nad njegovim izvršenjem. Riječ je o projektu kojeg u svojim lokalnim zajednicama provode Zelena Istra, Eko Pan iz Karlovca te IDEM i ja iz Malog Lošinja. Partner na projektu je i islandska udruga Citizens Foundation, dok su suradnici Institut za javne financije i GONG. Projekt traje dvije godine, a osim Pule, provodi se u suradnji s upravama gradova Karlovca i Malog Lošinja. Provedbu projekta, u trajanju od dvije godine, financira Europska unija putem programa IPA 2011 "Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj".

Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić izrazio je zadovoljstvo što Pula ima priliku dodatno uključiti građane u proces donošenja na javan i transparentan način. "Kao Grad, i do sad smo koristili cijeli niz aktivnosti kojima smo željeli potaknuti građane da svojim prijedlozima kreiraju proračun kakav žele. Otvorili smo e-Konzultacije, tiskali brošure o proračunu, uspostavili smo posebnu web stranicu, a kontinuirano održavamo i javne tribine po mjesnim odborima kako bi dobili najkvalitetnije prijedloge i zbog čega smo u samom vrhu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Ovo je dodatni alat za kojeg vjerujem da će građani sa zadovoljstvom prihvatiti", kazao je Matić.

"U sklopu projekta pokrenut će se tri inovativne internetske stranice za prikupljanje proračunskih prijedloga građana Pule, Karlovca i Malog Lošinja te će omogućiti argumentiranu raspravu o proračunskim prijedlozima na vrlo jednostavan način, a građani će moći glasati i dijeliti putem društvenih mreža prijedloge koje podržavaju", pojasnio je na današnjoj konferenciji za novinare koordinator projekta Goran Matić dodavši kako će prijedlozi građana koji osvoje najveću podršku biti definirani kao proračunski prioriteti te će ih partnerske udruge proslijediti na očitovanje lokalnim vlastima. Na ovaj način građani će dobiti povratne informacije o prioritetnim prijedlozima koji će biti uvršteni u prijedlog proračuna. Budući da konstruktivna participacija iziskuje aktivno, informirano i educirano građanstvo te kako bi prijedlozi građana bili što kvalitetniji, izradit će se i proračunske vodiče za građane te organizirati javne prezentacije gradskih proračuna, gdje će biti predstavljene mogućnosti za sudjelovanje građana u procesu donošenja proračuna.

Pročelnica UO za financije Grada Pule Vesna Sajić dodala je kako je Pula i do sada imala praksu uključivanja građana u gradske odluke te kako će se ovaj projekt biti izvrsna nadogradnja sustava odlučivanja. Otvaranjem lokalnih proračuna građanima želi se širiti i produbljivati demokracija lokalnih zajednica te približiti javne financije građanima i učiniti ih transparentnijima.