Notizie

11/03/2015

La delegazione della provincia cinese Zhejiang invisita a Pola

Danas se u sjedištu Istarske županije održao susret s izaslanstvom provincije Zhejiang na čelu sa zamjenicom guvernera Liang Liming i s veleposlanicom Narodne Republike Kine u RH NJ.E. Deng Ying. Izaslanstvo su primili istarski župan Valter Flego sa suradnicima te zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Srdačnu dobrodošlicu svima zaželio je istarski župan te je za početak kazao par uvodnih riječi o regiji Istri: "Naša županija je po svim parametrima jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, regija koju posjećuje gotovo jedna trećina ukupnog broja turista RH, regija koja uz sve navedeno gaji multikulturalnost i koju krasi suživot naroda različitih nacionalnosti i vjerske pripadnosti". Nadodao je kako Istra puno ulaže u obrazovni sustav te da su i pulsko sveučilište i veleučilište Politehnika od velikog značaja za Istru.

U ime gradonačelnika Pule Borisa Miletića prisutne je pozdravila njegova zamjenica Puh Belci koja se osvrnula na nedavno uspostavljenu suradnju s Pulom, a iniciranu od strane sama veleposlanice Deng Ying. "Pula je vrlo mali, ali ambiciozan grad koji želi biti prepoznatljiv u obrazovnom smislu te je svaka podrška s vaše strane više nego dobro došla" zaključila je Puh Belci.

Veleposlanica se nadovezala kazavši kako je delegacija provincije Zhejiang za današnji sastanak pripremila nekoliko projekata vezanih za turizam, gospodarstvo i obrazovanje. Ipak je najveći naglasak stavila na suradnju u obliku stipendija za studente na pulskom sveučilištu. "Mi želimo pružiti pulskim studentima priliku da nauče kineski" nadodala je Ying, a Flego je konstatirao kako mu je jako drago što cijene ulaganje u znanje i što imaju namjeru stipendirati pulske i istarske studente.

"Ove godine se obilježava deset godina prijateljstva između provincije Zhejiang i Istarske županije te je ovo savršena prilika za jačanje prijateljskih odnosa i daljnje suradnje" zaključila je Liang Liming.