Notizie

04/09/2015

Radovi u Santoriovoj ulici nepreduju planiranom dinamikom

Radovi na rekonstrukciji Santoriove ulice u Puli u punom su jeku i odvijaju se planiranom dinamikom. Radovi su započeli 08. lipnja ove godine i do današnjeg dana položeni su kolektori oborinske odvodnje u dužiti 508 metara, sanitarne odvodnje u dužini 516 metara  te vodovodna mreža u dužini 565 metara. Osim toga, radovima je obuhvaćena i izgradnja kružnog toka, dvaju autobusnih ugibališta, te nova javna rasvjeta.

Veći dio radova izvršen je na zamjeni slabo nosivog temeljnog tla prometnice te je ugrađeno i oko 50 posto rubnjaka u dijelu od Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana "Dante Alighieri" do Coattove ulice. Ugrađeno je i  svih 38 slivnika, 4 kišna preljeva te kućni priključci na sanitarnu kanalizaciju. Osim radova na betoniranju 13 temelja za stupove javne rasvjete, u tijeku je i ispitivanja uzoraka vode te će se od idućeg tjedna započeti s izvođenjem kućnih priključaka. Usporedno s ovim, teku i radovi na izgradnji retencije za prihvat oborinske vode parkirališta buduće pulske Opće bolnice od strane Zagreb gradnje d.o.o., a uslijedit će i radovi na izgradnji crpne stanice uz retenciju koja će biti priključena na sustav novoizgrađene oborinske odvodnje.

Grad Pula, Pragrande d.o.o. i Vodovod Pula d.o.o. kao investitori ovog značajnog projekta nakon provedenog javnog natječaja izvođenje radova predali su poduzećima Cesta d.o.o., Vodotehnika d.d., Vintijan d.o.o. i Zanitel d.o.o.

Projekt izgradnje moderne Opće bolnice od iznimne je važnosti za Pulu i cijelu županiju, a jednom gotova, rekonstruirana Santoriova ulica omogućit će kvalitetan i siguran prilaz zgradi bolnice. Ukoliko vremenski i drugi uvjeti neophodni za izvođenje radova budu omogućavali, projekt će se okončati do kraja listopada.

Za vrijeme radova Santoriova ulica zatvorena je za sav promet na potezu od Rižanske do Kraške ulice, a prometovanje je omogućeno isključivo vozilima hitne pomoći. Pristup bolnici osiguran je iz Preradovićeve i Valvazorove ulice, a sama Preradovićeva ulica postala je jednosmjerna od Ulice sv. Mihovila do Valvazorove. U Rižanskoj ulici, od Zagrebačke do Vukovarske ulice, pak,  promijenjen je smjer prometovanja. U Coattovu ulicu moguće je iz Sisačke a u dijelu Sisačke do Santoriove ista je dvosmjerna. Privremena regulacija prometa bit će na snazi do završetka radova.

Također, dok traju radovi, na snazi je i preregulacija gradskog autobusnog prometa na linijama 1 (Šijana-Stoja), 9 (autobusni kolodvor-Monte Šerpo)  i 25a (Pula-Medulin) i to na  način da Linija 1 prometuje svakodnevno rutom do Valturske ulice, a potom Rakovčevom ulicom do Giardina. U povratku prometuje Stankovićevom ulicom, Valturskom, Ulicom Jurja Žakna i dalje uobičajenom trasom. Linije 9  i 25a  koriste Mutilsku ulicu za oba smjera. Autobusna stajališta u Santoriovoj ulici, ispod Bille, koriste autobusi koji voze liniju 6 (Jadreški-Valkane-Jadreški).

U dogovoru s Talijanskom osnovnom školom - Scuola elementare "Giuseppina Martinuzzi" i Talijanskom srednjom školom - Scuola media superiore italiana "Dante Alighieri", izvođači radova će do ponedjeljka urediti pješačke pristupe školama preko parkirališta na početku Santoriove ulice. Dio metalne ograde koja odvaja parkiralište škole od javne površine će se ukloniti te će se izvršiti uređenje pješačkog pristupa, a postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija dodatno će doprinijeti sigurnosti prometovanja.