Notizie

28/10/2015

Da oggi l"™orfanotrofio di Pola porta nuovamente il nome di "Ruža Petrović"

Danas je održano svečano preimenovanje Dječjeg doma Pula na Verudi u Dom Ruže Petrović, ime pod kojim je i utemeljen 1945. godine. Dom će tako ponovno nositi ime istarske heroine, antifašistice i žrtve jednog od najokrutnijih fašističkih zločina u Istri. Osim ravnateljice Doma Davorke Belošević, svečanosti preimenovanja prisustvovali su i, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, predsjednik Upravnog vijeća Doma Ivan Lasić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule Livio Blašković te brojni predstavnici ustanova socijalne skrbi.

"Ime Doma nikada nije ni trebalo mijenjati jer se u našoj memoriji, našem životu to ime uopće nije promijenilo, mi smo ga sve ove godine i dalje zvali Dom Ruže Petrović", istaknuo je na početku svoga govora gradonačelnik Pule te nadodao kako je Pula antifašistički grad koji njeguje multikulturalnost i multietičnost kao svoje temelje. "Dok se na Markovom trgu postrojavaju crnokošuljaši te se zaziva uvođenje starohrvatskog pozdrava u Hrvatsku vojsku, Pula upravo u ovome trenutku šalje univerzalnu poruku cijeloj Hrvatskoj. Mi kažemo živio antifašizam, živjele Pula i Istra", naglasio je Miletić.

"Nakon 17 godina ispravili smo jednu nepravdu. Ruža Petrović bila je antifašistkinja, a bez antifašizma ne bi bilo Istre, Dalmacije, ali ni Hrvatske. Trebamo čuvati našu povijest i ponosna sam što smo danas vratili ime Dječji dom Ruža Petrović", kazala je  ministrica socijalne politike i mladih.

Giuseppina Rajko čestitala je svima koji su se izborili da se ovim činom očuva uspomena na veliku ženu. "Ruža Petrović je ruža koja ljubav pruža", ponosno je istaknula Davorka Belošević ravnateljica Dječjeg doma Ruža Petrović,  izrazivši zadovoljstvo što Dom opet nosi naziv pod kojim je prvotno i osnovan. Na riječi ravnateljice nadovezao se Ivan Lasić, kazavši kako je cilj postignut te da su se upornost i napor Upravnog vijeća isplatili.

Djeca su istarskim recitacijama te plesnim koracima oduševila uzvanike, a prikazan je i dokumentarni film o Ruži  Petrović i Dječjem domu, koji je snimljen prije dvije godine na inicijativu tadašnje volonterke i djece koja ovdje borave.

Prigodom preimenovanja Doma istarskoj heroini odana je počast polaganjem vijenaca na njezinom grobu. U ime Grad Pule vijence je položio predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule.