Notizie

27/06/2016

I membri del Consiglio di partenariato hanno appoggiato la Strategia di sviluppo del territorio urbano di Pola

U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana četvrta po redu sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Pula koja se odnosi na provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja. Nakon kraćeg predstavljanja svih do sad poduzetih aktivnosti koji su donijeli do izrade konačnog nacrta Strategije urbanog područja Pula, članovi vijeća podržali su navedeni strateški dokument koji će urbanom području Pule osigurati prikupljanje sredstava iz europskog fonda namijenjenog za urbani razvoj gradova i općina.

Zahvalivši svim članovima Partnerskog vijeća i ostalima koji su sudjelovali u izradi Strategije, predsjednica Partnerskog vijeća Elena Puh Belci kazala je kako je u veoma kratkom roku učinjen ogroman posao te kako će o ovom važnom strateškom dokumentu uskoro raspravljati vijećnici Gradskog vijeća Grada Pule na idućoj sjednici početkom mjeseca srpnja.

Današnjoj sjednici prisustvovali su uz Istarsku razvojnu agenciju d.o.o., kao izrađivača strategije razvoja urbanog područja Pula, i predstavnice tvrtki Prvi korak poduzetnički centar d.o.o., koja je provodila ex ante evaluaciju (prethodno vrednovanje) i Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koja je izradila prijedlog doprinosa ITU mehanizma provedbi strategije razvoja urbanog područja. Helena Čermak iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) je istaknula da je cjelokupni proces izrade strategije proveden na visokom stupnju kvalitete te posebno pohvalila suradnju uključenih dionika i ponovila kako je sama Strategija rezultat kvalitetnog promišljanja budućeg urbanog razvoja šireg područja Pule.

Svi zainteresirani građani mogli su od samog početka, i dodatno putem e-Konzultacija,  dobiti uvid u nacrt Strategije razvoja urbanog područja te iznijeti svoje prijedloge, mišljenja i ideje koje su, sukladno definirianim sjernicama za izradu, uvršete u prijedlog Strategije.

Nacrt Strategije razvoja urbanog područja rezultat je pomnog promišljanja i kontinuiranog rada na svim dosadašnjim sjednicama i u okviru radnih skupina Partnerskog vijeća kojeg čine predstavnici svih jedinica lokalne samouprave urbanog područja, županije i regionalni koordinator, predstavnici javnih tijela, visokoškolskih ustanova i pružatelja obrazovnih usluga te gospodarskih, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva.