Notizie

27/06/2016

Programmi speciali nella Biblioteca civica e sala di lettura

Godišnja izložba radova polaznika keramičke radionice udruge Art studio bit će svečano otvorena u srijedu, 29. lipnja 2016. u 18.30 sati Čitaonici dnevnog tiska Središnje knjižnice.Udruga za poticanje stvaralaštva Art studio osnovana je s ciljem slobodnog kreativnog i kulturnog izražavanja, poticanja, razvijanja i unapređenja širokog spektra aktivnosti vezanih uz keramičku djelatnost, razvijanje interesa za keramiku i promociju keramike kao specifične vrste umjetnosti za razvitak osobnosti pojedinca, obogaćivanje slobodnog vremena.Udruga održava keramičke i razne druge kreativne radionice za najmlađe - djecu predškolskog i školskog uzrasta, za osobe s posebnim potrebama, individualne i grupne radionice za odrasle te za osobe treće životne dobi.

Edukativno predavanje na temu ljudskih prava I drugačiji su isti održat će psihologinja Ines Ignjačić iz udruge Institut u Središnjoj knjižnici u srijedu, 29. lipnja 2016. u 18 sati. Svakodnevno svjedočimo diskriminaciji u našoj okolini, bilo da se ona temelji na podrijetlu, dobi, spolu, zdravstvenom stanju, obrazovanju, vjeri, seksualnoj orijentaciji, imovinskom stanju ili bilo kojem drugom faktoru. Ponekad smo i sami izloženi diskriminaciji, a da pritom toga nismo niti svjesni. Predrasude, koje vode diskriminaciji, potiču prije svega iz straha i neznanja. Znanje je prvi korak koji vodi borbi protiv diskriminacije i protiv kršenja ljudskih prava.Predavanje je otvorenog tipa, namijenjeno općem građanstvu, ali i stručnjacima. Psiholozi, učitelji, djelatnici nevladinih organizacija i drugi stručnjaci iz relevantnog područja dobit će potvrdu o sudjelovanju.Predavačica će govoriti o sljedećim temama: što su stavovi, što su predrasude, stereotipi i diskriminacija, zašto diskriminiramo, koje su posljedice diskriminacije, kako smanjiti i suzbijati diskriminaciju, što su i koja su osnovna ljudska prava, gdje se najčešće krše i tko su rizične skupine, kako zaštititi svoja i tuđa prava.Udruga Institut Pula je samostalna, nestranačka, nevladina udruga građana koja djeluje od 2006. godine. Osnovana je kako bi društvu kroz djelovanje davala znanje, iskustvo i podršku, a vodeći se načelima tolerancije, senzibilnosti, otvorenosti, humanosti, zajedništva i povjerenja. Udruga se bavi provedbom programa univerzalne, selektivne i indicirane prevencije u radu s nerizičnim i rizičnim društvenim skupinama, a posebice sa mladima; edukacijom, informiranjem i savjetovanjem mladih u zajednici i unutar odgojno obrazovnih ustanova; promocijom zdravih i nenasilnih životnih stilova, stavova i izbora; promicanjem interesa i zaštitom prava svakog čovjeka, pružanjem psiho-socijalne podrške i pomoći; edukacijom, informiranjem, savjetovanjem te unaprjeđivanjem položaja i kvalitete života.Predavanje je dio projekta Svi jednaki, svi zajedno, koji se odvija uz potporu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Radionica Budi tata! udruge Roda stigla je u Pulu: u subotu, 2. srpnja u 11 sati u dvorani Središnje knjižnice radionicu za buduće i nove tate vodit će jedan iskusni tata.U ugodnom društvu podijelite brige i radosti, saznajte male tajne koje oca čine tatom.Broj sudionika je ograničen, stoga su prijave na mail istra@roda.hr obavezne.Radionica za tate, koje su osmislili i vode tate, sjajna je prilika za povezivanje s drugima, dijeljenje iskustava i informacija, mjesto na kojem možete postaviti pitanja vezana uz roditeljstvo i dobiti odgovore.