Notizie

01/07/2016

Annuncio della 50o rassegna della musica e dei balli popolari di Pola

Centralna smotra, 51. smotra narodne glazbe i plesa Istre održat će se u rujnu 2016. godine. Prethodit će joj 4 lokalne smotre od kojih je prva 50. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine koja će se održati u subotu, 02.srpnja 2016. s početkom u 20,00 na placi u Barbanu.

Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine, svečanost je koja okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa, a našla je svoje prirodno, korijensko mjesto u lijepom Barbanu od 1994. godine.
U ovogodišnjem programu na barbanskoj placi sudjeluje oko 170 izvođača: pjevači i svirači Puljštine, 6 kulturno-umjetničkih društava (KUD "Barban", Barban, KUD "Rakalj", Rakalj, DKUS "Mendula", Medulin, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" Galižana, KUD "Uljanik",Pula, KUD ''Mate Balota'', Rakalj). Prikazat će se plesovi barbanski balon, stara polka, balon, la forlana, ballo di sedia, medulinski balon, svirke na veliku i malu roženicu, šurle, mih, pastirsku sviralu, duplice, kanate na tanko i debelo, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih.

Žiri u sastavu Josip Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan i Ivona Orlić, članice te Zoran Karlić zamjenski član, odabrat će najbolje sudionike Smotre u Barbanu koji će predstavljati Puljštinu na središnjoj 51. smotri narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u rujnu 2016.
Od 19,00 sati bit će izlaganje istarskih domaćih proizvoda i rukotvorina.