Notizie

16/09/2016

Durante la Settimana europea di mobilità un ricco programma di attività per tutti i cittadini

Uz izložbu dječjih radova i edukativni program za djecu osnovnih škola i vrtića na Portarati danas je službeno otvoran Europski tjedan kretanja  u  Puli koji traje do 22 rujna. Tom se prilikom prisutnima obratio gradonačelnik Pula Boris Miletić sa suradnicima i partnerima manifestacije.

"Kao i prijašnjih godina i ove godine Europski tjedan kretanja bit će bogatog i zanimljivog sadržaja u kojemu će svatko od građana, od najmlađih pa do građana treće životne dobi, moći naći nešto za sebe. Veseli me što su brojne institucije i udruge priključile ovoj inicijativi Grada Pule. Želimo ukazati na potrebu edukacije najmlađih o zdravom životu i prehrani, o sportskim aktivnostima te ih educirati o sigurnosti u prometu. To su samo neke od aktivnosti u izuzetno bogatom programu kako u gradu tako i u prirodi te pozivam sve sugrađane da se odazovu ovoj manifestaciji kako bi zajedno obilježili ovogodišnji Europski tjedan kretanja" kazao je Miletić.

Prisutnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić, te Danijela Pamić  ispred Medicinske škole Pula, Lorena Boljunčić (Ideja Istra, Pula City Tour), Marčelo Mohorović (HAK, AK Pula Rovinj), Matej Mirkač (Speleološka udruga Pula), Alica Rosić-Jakupović (MUP, Odjela prevencije) s informacijama u svom dijelu aktivnosti koje će provoditi.


Naime, Grad Pula, po jedanaesti put uzastopno, zajedno s više od 2000 europskih gradova, sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti posvećenom održivom urbanom prometu. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je "Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo", odnosno "Pametna i održiva mobilnost - ulaganje u Europu". Prednosti pametne mobilnosti primjenjive su u svim segmentima od javnog do privatnog sektora, od pojedinca do društva u cjelini.


Obilježavanju Europskog tjedna kretanja, ove godine priključilo se rekordnih 15-ak partnera što govori o značaju ove manifestacije.


Za vrijeme trajanja Europskog tjedna kretanja diljem Pule održat će se niz različitih aktivnosti za sve dobne skupine građana: radionica za djecu predškolske i školske dobi na temu energetske učinkovitosti u okviru EU projekta "FIESTA", predavanje o važnosti i načinima mjerenja kakvoće zraka, sajam cvijeća, promotivne vožnje panoramskim autobusom "Pula city tour", besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i mjerenje indeksa tjelesne mase, besplatna vožnja "zip line-om" preko kanjona na Verudeli, pješačenje i vježbe u prirodi, izlet na Korita, biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda, edukativne šetnje školske djece  park šumama Šijana i Busoler, poticanje korištenja javnog gradskog prijevoza, izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, sigurno biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom, prezentacija biciklističke ophodnje i sigurno kretanje u prometu, predavanje o dobrobiti tjelesne aktivnosti na srčano-žilni sustav, izlaganje eko transportnih sredstava, sadnja stabala u vrtiću Monte Zaro, Dan bez automobila, te vožnja Lungomareom na tandem biciklima za slabovidne i slijepe osobe.
Uz to građani će imati priliku putem radio postaja Radio Giardini, Radio Istra i Radio Maestral osvojiti besplatne karte za kardiološki pregled s EKG-om, karte za vožnju turističkim autobusom Pula city tour, planinarski izlet na Korita i beskontaktne kartice u vrijednosti od 50,00 i 100,00 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa.


U 2016. godini Europski tjedanmobilnosti ima za cilj potaknuti lokalnu politiku i javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju za Europu. Iz pametne i održive mobilnosti proizlaze brojne prednosti koje, između ostalog, neposredno utječu na kvalitetu životu i zdravstveno stanje građana. Naime, kombiniranje različitih oblika prijevoza stvara učinkovit promet, nužan za izbjegavanje zagušenosti i ovisnosti o automobilima kao i zdraviju klimu što doprinosi zdravlju stanovništva u gradovima.

Program Europskog tjedna kretanja možete pogledati ovdje, a plakat na sljedećemlinku.