Notizie

27/12/2016

Celebrato il 20 compleanno della Rin Tin Tin

Koncert Big Banda Pula održat će se u koncertnoj dvorani Doma hrvatskih branitelja Pula u srijedu 28. prosinca 2016. s početkom u 20 sati. Voditelj ovog orkestra koji obilježava 20 godina djelovanja naš je poznati nagrađivani trubač Branko Sterpin, a koncert je posvećen Davoru Lorkoviću, velikom umjetniku i dugogodišnjem voditelju pulskog Big Banda.

Kao jedan od nositelja programa manifestacije Prosinac u Puli, pulski je Big Band svih proteklih godina privukao brojnu publiku. Glazbena večer u organizaciji Puhačkog orkestra grada Pule i SAKUD-a Pula te pokroviteljstvo Grada Pule poklon je publici, ulaz je slobodan. Voditeljica programa je Tijana Vukić.

Big Band Pula, u sastavu udruge Puhački orkestar grada Pule, djeluje od 1996. godine - puna dva desetljeća.

Davor Lorković - pijanist, harmonikaš, voditelj orkestra, skladatelj i aranžer -jedan od osnivača (uz Željka Rikera i Roberta Rosandu) i dugogodišnji voditelj Big Banda Pula - zauvijek nas je napustio ove godine. Tradicionalni je božićni koncert posvećen njemu i dvadesetoj obljetnici djelovanja pulskog Big Banda - na programu su Lorkovićeve skladbe i aranžmani, a gosti su njegovi dugogodišnji suradnici, učenici i prijatelji: Snježana Demarin, Ivona Fabris, Boro Lukić i Nenad Mirt.

Lorkovićeva se maštovitost, kreativnost, spretnost i veliko znanje ogledalo u svakoj autorskoj skladbi i aranžmanu, a najviše u samom sviranju, u harmonijama koje je birao, u zadivljujućim solističkim improvizacijama. Svirajući cijeli život, nije se umorio, a sam je za sebe znao kazati da konstantno uči i da je s godinama sve bolji. Kao član HGU, 2002. godine dobitnik je Nagrade Status, kao jazz harmonikaš, u kategoriji Udaraljke i ostali raznorodni instrumenti, a 2011. godine dobitnik je Posebnog priznanja HGU za sveukupni doprinos jazz glazbi, u povodu 75-te godine života. 2012. dobitnik je Nagrade Grada Pule.

Lorkovića je njegov beskompromisni glazbeni put vodio od rodnog Pakraca, Zagreba i Sarajeva, preko Njemačke, do Pule i Istre. Aranžirao je i snimao skladbe za radio postaje, svirao s brojnim poznatim solistima, održao nebrojene nastupe u zemlji i inozemstvu. Potpuno posvećen glazbi, nekonvencionalan i neukalupljen, o svemu navedenom nema sačuvanih snimaka. Do 1996. godina i razdoblja Big Banda Pula pod njegovim vodstvom, kada postaje očita fascinacija mladih pulskih glazbenika - članova Puhačkog orkestra grada Pule - njime i njegovom glazbom, jazzom.

Pod njegovim umjetničkim vodstvom, Big Band Pula repertoarski je usmjeren jazz standardima, najviše iz razdoblja swinga, te latin jazzu. Neizostavne su i Lorkovićeve autorske kompozicije, kao što su "Day Of", "Edens Monotony", "Cafe Cream", "Winter In My Room" i druge. Pulski Big Band bilježi brojne koncerte, imao je više radijskih snimanja te prijenos koncerta uživo na 1. programu Hrvatskog radija. Uz orkestar su nastupali brojni renomirani hrvatski, pa i inozemni vokalni i instrumentalni solisti.

Upravo uz Lorkovića i/ili u pulskom Big Bandu prve su korake u svijetu jazza učinili brojni pulski glazbenici srednje i mlađe generacije, od kojih je više njih svoje znanje nastavilo obogaćivati na sveučilištima diljem Europe. Među njima i sadašnji voditelj, trubač Branko Sterpin - također višestruki dobitnik Nagrade Status. Tu su i Boro Lukić, Nenad Mirt, Igor Mihovilović - Mile, Miron Hauser, Petar Bazdanović, Adriano Bernobić, Marco Quaranttoto, Dušan Kranjc"¦ Ne zaboravimo vokalne soliste Ivonu Fabris, Snježanu Demarin, Jenny Brković, Kristinu Klarić, Mateja Ocvirka, Valtera Ilića, Vokalni kvartet Misty"¦

Davor Lorković je svojim autoritetom, znanjem, iskustvom, a istovremeno i skromnošću potaknuo, usmjerio i prenio mlađoj generaciji najviše što se može - ne samo teoriju, već pristup glazbi, način života kroz nju, ukratko - ljubav. Smatra se ocem jazza na ovim prostorima. Zahvaljujući njemu, Pula i Istra mogu se pohvaliti novom, snažnom jazz generacijom koja zna i spremna je prenijeti to znanje uz ljubav prema glazbi dalje, budućim naraštajima.