Notizie

12/06/2024

Premijera remek djela “Dugo putovanje u noć” Eugenea O’Neilla u režiji višestruko nagrađivanog Ivice Buljana - kazališni događaj sezone

Remek djelo američkog dramatičara i nobelovca Eugenea O'Neilla “Dugo putovanje u noć” u režiji višestruko nagrađivanog Ivice Buljana na pulskim kazališnim daskama iznijet će impozantna glumačka ekipa – nacionalna prvakinja HNK Zagreb Alma Prica (majka Mary), prvak Drame Slovenskog nacionalnog gledališča iz Ljubljane Marko Mandić (otac James), poznati beogradski glumac Luka Grbić (sin Edmund) iz Ateljea 212 te zagrebački glumac Rok Juričić (sin Jamie).

Eugene O’Neill ovu je dramu zamislio kao iskreno svjedočanstvo o vlastitoj mladosti obasjanoj majčinom ovisnošću i očevim alkoholizmom. Ova emotivna odiseja, koju je autor namjerno čuvao do svoje smrti, sada oživljava na pulskoj pozornici, istražujući teme poput ovisnosti, samoobmane i neostvarenih snova. “Dugo putovanje u noć” smatra se remek djelom što potvrđuje i Pulitzerova nagrada za dramu koju je O’Neill dobio posthumno 1957. godine, kao i kultna filmska adaptacija u režiji Sidneya Lumeta s Katharine Hepburn u naslovnoj ulozi.

Ova produkcija zauzima središnje mjesto u kazališnoj sezoni posvećenoj mladosti, pružajući duboko emotivno iskustvo koje istražuje obiteljske odnose, izazove mladosti te povezanost između istine i ljubavi, podastirući bolan i dirljiv portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti jedni s drugima, ni jedni bez drugih. Radnja priče prati obitelj Tyrone kroz jedan dan, otkrivajući dinamiku između članova obitelji i njihove unutarnje borbe s demonima prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, ostali članovi obitelji šute o tuberkulozi najmlađega sina.

“U različitim kazalištima, u razna vremena i s različitim motivacijama, režirao sam američke drame Mačka na vrućem limenom krovuTennesseeja Williamsa, Tko se boji Virginije WoolfEdwarda Albeea i Anđeli u AmericiTonyja Kushnera. Sve tri u Ljubljani. Nekoliko puta pripremao sam se postaviti O’Neillevu dramu Elektri pristaje crnina,ali nije se ostvarilo. Vremenski na početku ovog niza autora, O’Neill je zauzimao posebno mjesto u mojem redateljskom imaginariju zbog avangardnih postupaka, srodnih onima u europskim ekspresionističkim dramama. U Krležinim dramama uočavao sam brojne slične stilske postupke. Od upotrebe svjetlosnih efekata, simbolike boje i glazbe, do zanimanja za podsvijest. Psihoanalitički aspekt u prikazivanju tipičnih modernističkih antijunaka i pasivnih marginalaca, naime, čini ga bliskim i današnjim autorima, od Houellebecqa do Johana Harstada.” – rekao je Ivica Buljan uoči premijere.

Premijera predstave Dugo putovanje u noćrezervirana je za petak, 14. lipnja, a reprize su na rasporedu 15. i 17. lipnja 2024. u 20 sati u Dvorani Ciscutti Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula. Tekst je adaptirao i dramaturgiju potpisuje Vid Adam Hribar, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, scenograf Aleksandar Denić, glazbu je oblikova Mitja Vrhovnik, a svjetlo Elvis Butković. Asistent režije je Gabrijel Lazić, koji je nedavno u INK-u režirao predstavu Brodovi od papira.