Notizie

16/07/2024

Održan tradicionalni susret filmskih djelatnika i medija u povodu 71. Pulskog filmskog festivala

Danas, 16. srpnja 2024. godine održan je tradicionalni susret filmskih djelatnika i medija u povodu 71. Pulskog filmskog festivala. Organizatori i domaćini bili su Srpski kulturni centar u Istri (SKUC) i Filmski centar Srbije (FCS), a susret se održao u prostorijama SKUC-a koji je trenutno u obnovi.

U ime Grada Pule na događaju je sudjelovao gradonačelnik Filip Zoričić koji je okupljenim filmskim djelatnicima i medijima zaželio dobrodošlicu u Pulu.

„Dobrodošli u Pulu. Pula je slobodarski grad, a kada govorimo o slobodi, o njoj se najbolje progovara upravo kroz umjetnost. Upravo je to ljepota filma, a Pulski filmski festival je neizostavni dio identiteta našeg grada. Kada govorimo o SKUC-u, on je živo tkivo našeg grada, mjesto susreta gdje se uvijek rado okupljamo i koji nas međusobno obogaćuju“, izjavio je Zoričić.

„SKUC je poznat kao mjesto gdje se odvijaju brojni popratni sadržaji Pula Film Festivala. Ove godine se predstavljamo u radnom ambijentu, kao što možete vidjeti kod nas se trenutno odvija generalna adaptacija prostora i raduje nas što će naš centar uskoro zasjati u punom sjaju. Već dugi niz godina surađujemo s Filmskim centrom Srbije, kroz Reviju srpskog filma i kroz ovakve manifestacije, stoga smo se i ove godine u ovom radnom ambijentu željeli susresti sa svima vama u povodu 71. Pula Film Festivala“, nadodao je domaćin Milan Rašula u ime SKUC-a.

Okupljenima se potom prigodno obratio direktor Filmskog centra Srbije Ivan Karl koji je istaknuo posebnost gledanja filmova u pulskoj Areni.

„Pulska Arena je najljepše kino na otvorenom u blizini mora. More svi volimo, filmove stvaramo i uvijek im se radujemo. Naše kinematografije su kompatibilne, naši autori su filmski kolege i suradnici, a za jezike kojima govorimo nisu potrebni titlovi. Nadam se da će i u narednim godinama ovo biti mjesto naših susreta u čast i u slavu filmova!“, izjavio je Karl.

Ravnateljica JU Pula Film Festivala Tanja Miličić zahvalila je svim udrugama koje doprinose kvaliteti festivala te pozvala sve okupljene na sutrašnju dodjelu nagrada u 19 sati u Istarskom narodnom kazalištu.

„Festival ne bi bio ovo što jest bez naših gradskih ustanova, bez SKUC-a i ostalih partnera koji itekako doprinose dodatnom šarmu i prepoznatljivosti festivala. Njihovi dodatni programi su dragocjeni jer obogaćuju ovu manifestaciju“, rekla je Miličić.

Na događaju je sudjelovao i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić koji se osvrnuo na značaj SKUC-a.

„U Pulu rado i često dolazim i ovdje se osjećam kao kod kuće. SKUC je mjesto gdje se kontinuirano održavaju veoma kvalitetni kulturno-umjetnički i obrazovni sadržaji i mjesto njegovanja suradnje i prijateljstva te me veseli što će uskoro zahvaljujući obnovi zasjati u punom sjaju“, zaključio je konzul Maričić.