Notizie

22/07/2024

Gradonačelnik Filip Zoričić ugostio mlade gradišćanske Hrvate

Gradonačelnik Filip Zoričić danas je u Komunalnoj palači ugostio polaznike11. Ljetne škole hrvatskoga jezika za mlade gradišćanske Hrvate i njihove voditelje, koji u Puli borave od 21. do 27. srpnja.U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva iz Gradišća ove godine u Ljetnoj školi sudjeluje 30-ak učenika od 13 do 16 godina.

Gradonačelnik Zoričić tom je prigodom prenio svoja dosadašnja iskustva i lijepe suradnje s gradišćanskim Hrvatima te polaznicima poručio neka ovih tjedan dana iskoriste za dodatno učenje hrvatskog jezika, usvajanje novih znanja, ali i za druženje, odlazak na more i upoznavanje Pule, Brijuna i okolice.

Projekt je organiziran u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli te uz podršku pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika.

Ljetna škola započela je danas, 22. srpnja 2024. na Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković, a završava 26. srpnja podjelom diploma o pohađanju. U tjedan dana trajanja škole održava se tečaj hrvatskog standardnog jezika i gradišćanskohrvatskog jezika. U prijepodnevnim satima u učionicama Fakulteta ekonomije i turizma održava se nastava, jezične vježbe i radionice na kojima djeca uče jezik svojih predaka. Poslijepodne i večeri rezervirani su za kupanje, razonodu, izlete i upoznavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti Pule i Istre.

Gradišćanski Hrvati u Austriji imaju priznati status nacionalne manjine te ostvaruju manjinska i jezična prava na područjima na kojima žive, imaju svoje odgojno-obrazovne ustanove – vrtiće, škole, fakultet u kojima se mogu obrazovati na gradišćanskohrvatskom i hrvatskom jeziku te različite kulturne institucije i medije.

Na prijemu su sudjelovale i Barbara Buršić, voditeljica Podružnice Pula Hrvatske matice iseljenika te Vesna Mijatović, predstavnica Sveučilišta koja koordinira rad Ljetne škole.