Notizie

18/09/2024

Uzbudljiv filmski tjedan uz Rendez-vous au cinema i 14. Vladimir Film Festival

U filmskom tjednu od 19. do 25. rujna na programu su dva nezavisna filma – horor drama „Supstanca” koja je dobitnik nagrade za najbolji scenarij u Cannesu i talijanska drama „Ja, kapetan”. Na programu je i animirani spektakl redizajnirane Transformers mitologije – „Transformers: Početak”. Jubilarni, deseti po redu Rendez-vous au cinéma pronašao je svoje mjesto u Kinu Valli kao i 14. izdanje Vladimir Film Festivala.

Novi filmovi

„Supstanca” je film koji je osim osvajanja nagrade za najbolji scenariji dobio i 13 minuta ovacije publike na filmskom festivalu u Cannesu. Elisabeth Sparkle (Demi Moore) nekadašnja je filmska zvijezda, koja je produkcije namijenjene velikom ekranu zamijenila proizvodnjom videa za tjelovježbu. No iako izgleda izvrsno, s 50 godina sve joj se više vrata zatvara. Riječ je o nadahnutoj, zabavnoj i grotesknoj satiri na suvremeni Hollywood i način na koji se u njemu tretiraju žene.

Talijanska drama „Ja, kapetan” redatelja Mattea Garronea epska je priča o tinejdžeru koji skupa sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu i zaputiti se do Europe. Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka.

Film za djecu

„Transformers: Početak” stiže u sinkroniziranoj verziji, a jednom od likova glas je posudio i naš poznati glumac Goran Višnjić koji donosi svoju jedinstvenu karizmu oživljavajući lik Optimus Primea. Ovo je neispričana priča o porijeklu Optimusa Primea i Megatrona, koji su poznati kao zakleti neprijatelji, ali koji su nekoć bili prijatelji povezani poput braće te su zauvijek promijenili sudbinu Cybertrona.

Rendez-vous au cinéma

10. Rendez-vous au cinéma održat će se od 20. rujna do 2. listopada kroz tri termina u ovom tjednu s dva francuska klasika i animiranim filmom. Filmski rendez-vous ne zaboravlja one najmlađe, pa program donosi i animirani film za djecu, „Široko i Kraljevstvo vjetrova” koji govori o raskošnoj obiteljskoj bajkovitoj fantaziji Benoîta Chieuxa koja je svojim maštovitim likovima osvojila Nagradu publike na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju.

„Velika avantura” francusko-britanska je ratna filmska komedija snimljena 1966. godine u režiji Gérarda Ouryja, poznata kao jedno od najpopularnijih i najgledanijih ostvarenja u povijesti francuske kinematografije. Više od trideset godina krasio ga je epitet najuspješnijeg francuskog filma, a danas ostaje i dalje treći najgledaniji film ikada snimljen u Francuskoj.

Romantična drama „Sitnice koje život znače” posljednji je klasik iz programa, redatelja Claudea Sauteta, a govori o prometnoj nesreći koja iza nedramatične fasade svakodnevnog života otkriva intimne drame. U glavnim ulogama nastupaju Sautetovi omiljeni glumci: Romy Schneider i Michel Piccoli.

14. Vladimir Film Festival

Program počinje 21. rujna od 17:00 sati, a u sklopu VFF-a održat će se projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “KIX” na kojoj će biti prisutan redatelj i skejter Dávid Mikulán. Poseban događaj tog dana bit će i panel-diskusija „Palestinski otpor i postojanje” koja će se održati uz prisustvo jednog od pionira palestinske skateboarding scene Arama Sabbah Huseina i mnogih drugih umjetnika. Ulaz na sve programe je slobodan.

Matineja za umirovljenike

Inspirativna humoristična drama Paole Cortellesi, „Uvijek postoji sutra”, najgledaniji je talijanski film u posljednjih 27 godina čija će se projekcija održati 24. rujna u 10 sati. Delia je kućanica koja brine o peteročlanoj obitelji, vječno pokorna svom agresivnom mužu, sve dok jednoga dana ne primi misteriozno pismo te počne kovati neke nove planove. Ulaz je slobodan uz predočenje propusnice. Propusnicu zatražite na blagajni Kina, Sindikatu umirovljenika ili Čitaonici kluba umirovljenika.