Notizie

27/09/2024

Grad Pula uvodi mogućnost rada na daljinu

Uz suglasnost pulske podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, gradonačelnik Pule Filip Zoričić donio je  izmjene i dopune Pravilnika o radu u upravnim tijelima Grada Pule kojima se omogućuje službenicima da jednom tjedno svoj rad obavljaju na daljinu uz suglasnost nadležnog pročelnika, uzimajući u obzir potrebe službe.

„Tehnologija je otvorila brojne mogućnosti, povezujući ljude i dopuštajući im da rade iz udobnosti vlastitog doma ili gdje god žele, a da pritom istovremeno kvalitetno obavljaju radne zadatke. Europska unija, kroz svoju pravnu regulativu već dulje vrijeme postupno implementira i regulira takav način rada, a od nedavno i Republika Hrvatska kroz svoje propise. Uvažavajući povratne informacije od zaposlenika i s ciljem da Grad Pula ostane poželjan poslodavac, ovakav oblik obavljanja radnih zadataka sada ćemo omogućiti i našim službenicima, ali istovremeno ćemo paziti da usluga našim građanima bude funkcionalna i kvalitetna“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Provođenjem radnih zadataka u upravnim tijelima Grada Pule nakon donošenja Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela od strane Gradskog vijeća te razvojem suvremene tehnologije i digitalizacije, uvidjela se potreba omogućavanja službenicima fleksibilnijeg obavljanja rada i poslovanja u cilju dinamičnije i lakše provedbe poslovnih procesa kroz model „rada na daljinu“. Navedeno je izuzetno važno i u kontekstu suvremenih okolnosti i novih standarda obvezujućih pravnih akata Europske unije u pogledu potrebne ravnoteže poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Ovakva vrsta obavljanja radnih zadataka (rad na daljinu) već je uvedena u hrvatski pravni sustav Zakonom o državnim službenicima te Zakonom o radu, a treba istaknuti i da se prijedlogom novog Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuje mogućnost obavljanja radnih zadataka po modelu „rada na daljinu“.