Novosti

15/01/2015

Objavljen Proračun u malom za 2015. godinu

S ciljem informiranja javnosti, promoviranja dijaloga i poticanja građana na uključivanje u rad gradske uprave, Grad Pula je danas na svojim službenim web stranicama www.pula.hrobjavio brošuru Proračun u malom za 2015. godinu, a u narednim će danima započeti i distribucija na kućne adrese građana.

Proračun u malom sažetak je proračuna Grada Pule s najvažnijim smjernicama razvoja grada u kojem su detaljnije pojašnjeni programi te navedene najvažnije mjere za poticanje razvoja gospodarstva. Pulska gradska uprava je, prema Ministarstvu financija, jedna od najštedljivijih uprava u Hrvatskoj, a kroz ovaj jednostavni i sažeti pregled gradskog proračuna građani na jednom mjestu mogu dobiti transparentnu i potpunu informaciju o tome gdje se i kako troši gradski novac.

Unatoč izmjenama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu s prvim danom nove godine i zbog kojeg je Grad Pula ostao bez značajnih financijskih sredstava, donesen je stabilan i uravnotežen proračun koji iznosi 345.326.466,00 kn. Ove je godine u sam proračun uvršteno gotovo 90% zaprimljenih sugestija i prijedloga građana, čime je ispunjen cilj da proračun grada Pule odgovara potrebama i željama lokalne zajednice.

Unatoč smanjenju sredstava, novi je Proračun sačuvao visoku socijalnu pomoć, subvencije te druge oblike pomoći i ulaganja za predškolski odgoj, obrazovanje i sport na jednakoj razini kao protekle godine, za te je svrhe predviđeno 120,7 milijuna kuna, što predstavlja 43,33% cjelokupnog proračuna.

Među najvećim investicijama godine pred nama svakako je početak gradnje Trga kralja Tomislava, budućeg društvenog okupljališta za stanovnike Verude i okolnih mjesnih odbora u čiju će se izgradnju i opremanje uložiti 3,4 milijuna kuna te početak izgradnje sportsko-rekreacijske zone na Valdebeku u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna.

Uz spomenute projekte, bit će uređen i "skate park" u krugu CGU Rojc te parkiralište na raskrižju Stiglicheve i Stankovićeve ulice na Monvidalu, dok će se za daljnji razvoj sustava selektivnog prikupljanja otpada izdvojiti 2,9 milijuna kuna uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz navedeno, Grad Pula nastavit će povlačiti i značajna financijska sredstva iz EU fondova kroz projekte MOVEMART, FIESTA, SAMPLE, EDIC i ADRIFORT.

Proračun u malom za 2015. godinu možete preuzeti ovdje.