Novosti

22/02/2010

Održana tiskovna konferencija o strategiji razvoja grada Pule

Danas je u Komunalnoj palači održana tiskovna konferencija na temu procesa izrade strategije razvoja grada Pule 2009.-2015. godine. O procesu izrade navedene strategije govorili su zamjenica gradonačelnika Vera Radolović i p.o. gradonačelnika pročelnik Ureda Grada Bernard Zenzerović.

Vera Radolović u uvodnom je dijelu predstavila Strategiju razvoja grada Pule te istaknula da su ciljevi strategije stvaranje sveobuhvatnog i konzistentnog razvojnog plana grada Pule, kojim se identificiraju i utvrđuju vizija, strateški ciljevi, prioritetna područja intervencije, mjere i postupak provedbe i praćenja, te osnaži partnerstvo kroz sudjelovanje javnosti u gradskom (lokalnom) razvoju i ojačaju svi resursi u gradu Puli za upravljanje razvojem. Napomenula je kako je ovo poziv svim pojedincima i skupinama grada Pule da daju prijedloge i komentare na Strategiju razvoja, na njezine pojedine dijelove ili na cjelinu. Organizacija izrade Strategije bazirana je na koordinaciji Glavnog tima, kojeg čine gradonačelnik i njegovi zamjenici, predsjednik Gradskog vijeća te Uprava Grada; Radne grupe koju čine predstavnici Upravnih odjela Grada te predstavnici svih značajnijih institucija u Puli, te Partnerskog odbora formiranog od 40 članova - članovi Gradskog vijeća, predstavnici gospodarstva, zdravstva i predstavnici udruga civilnog društva. Koordinator je PCP - Pulski centar za poduzetništvo na čelu s Majom Šarić. Odluka o izradi Strategije donesena je na sjednici Gradskog poglavarstva, nakon čega je raspisan Natječaj na kojem su izabrani znanstveno -stručni tim Sveučilišta u Rijeci te Inženjerski biro Zagreb, kao najpovoljniji ponuđači s cijenom od 140 tisuća kuna.

Navedena strategija podijeljena je na tri faze. U prvoj fazi vrši se "Analiza stanja sa SWOT analizom", zatim druga faza je vizija, strateški ciljevi i strateški prioriteti te naposljetku treća faza obuhvaća mjere za intervencije u prioritetnim područjima i plan provedbe. Prvi u nizu dokumenata, vezan uz izradu Strategije razvoja grada Pule je "Analiza stanja".Ovim putem građanima se omogućuje da aktivno usmjeravaju izradu Strategije razvoja grada Pule i sudjeluju u njenom kreiranju.

Radolović i Zenzerović pozivaju sve građane da se preko tajnika Mjesnih odbora ili direktno putem web stranica Grada www.pula.hr  i e-Konzultacijauključe u izradu strategije s prijedlozima, komentarima, konzultacijama te konstruktivnim komentarima. Napominje kako je proces izrade strategije ciljano podijeljen u tri faze, kako bi se prijedlozi i mišljenja građana mogli inkorporirati u finalni kvalitetni dokument koji će potom ići na javnu raspravu. Do prvog ožujka se građani mogu obraćati s komentarima na prvu fazu.