Novosti

16/02/2011

Rezultati Natječaja IPA Slovenija - Hrvatska

Danas je u prostorijama Istarske županije održana tiskovna konferencija na kojoj su objavljeni rezultati Natječaja IPA Slovenija-Hrvatska (2. POZIV NA DOSTAVU PRIJEDLOGA PROJEKATA - Operativni program prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska za programsko razdoblje 2007.-2013.)

Konferenciji su na poziv župana Ivana Jakovčića nazočili zamjenica gradonačelnika Pule Vera Radolović, gradonačelnik Buzeta Valter Flego, zamjenik gradonačelnika Umaga Veljko Ivančić, Ozren Catela iz Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula, zatim direktor IDA-e Darko Lorencin, v.d.pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije IŽ Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj IŽ Josip Zidarić te Gordan Šubara iz Agencije za ruralni razvoj Istre. 

Ured Vlade Republike Slovenije za lokalnu i regionalnu politiku (SVLR) kao upravljačko tijelo za navedeni operativni program objavio je 16. travnja 2010. drugi poziv za dostavu prijedloga projekta u okviru kojega je za sufinanciranje aktivnosti s obje strane granice na raspolaganju bilo 11.900.115,00 € (maksimalna razina sufinanciranja je 85%).

Na poziv za natječaj pristigle su 183 prijave, što govori o iznimnom zanimanju za sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje kao i o dobroj povezanosti partnera na zajedničkom pograničnom prostoru.

Zajednički odbor za praćenje odobrio je ukupno 22 projekta od čega je 6 projekata s partnerima iz Istarske županije, a koji će se sufinancirati iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). To su projekti SLOHRA GLOBALNET- Promicanje globalne konkurentosti poduzetnika početnika; MLADIEKOIN - SLOHRA E - mladi zajedno u eko inovacijama; INTERINO - Prekogranična integracija znanja, kompetencija i inovacija; PTO - Plivanje kao terapija i integracija za osobe s posebnim potrebama; DIVA - Sanacija ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o štetnosti; APRO - Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti i okoliša korištenjem autohtonih pasmina.
Svečano potpisivanje sporazuma o sufinanciranju projekata koji su odobreni u okviru drugog javnog poziva predviđa se za mjesec ožujak 2011. godine. 

Grad Pula kandidirao je projekt DIVA - projekt sanacije ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti.
Projektni partneri su iz SlovenijeGrad Kopar (lead partner), Univerza na Primorskem-Znanstveno-raziskovalno središče Koper, a iz Hrvatske Istarska županija te gradovi Pula, Umag i Buzet.
Ukupan budžet projekta iznosi 644.270,89 € od čega je za realizaciju u pulskom dijelu planirano 100.000,00 €. 

Zamjenica gradonačelnika Vera Radolović zahvalila je svim sudionicima koji su radili na ovom i drugim projektima. Istaknula je da je područje ekologije na koje se odnosi predmetni projekt veoma važno te da će se znanje i iskustvo stečeni na pripremi i realizaciji projekata u pretpristupnim fondovima EU moći aplicirati još bolje za stjecanje novčanih sredstava kada Hrvatska pristupi EU.

Opis lokacije i aktivnosti koje će se u naredne dvije godine, koliko je predviđeno za implementaciju projekta, odvijati u gradu Puli