Novosti

04/10/2011

Opera u Puli - Izravan HD prijenos Metropolitan opere iz New Yorka u Kinu Valli

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali ravnateljica Pula Film Festivala, Zdenka Višković-Vukić, voditeljica Kina Valli, Tanja Miličić te profesor teorije glazbe i komparativne književnosti, Boris Vučina, predstavljen je novi program Kina Valli - izravni prijenos Metropolitan opere HD.

Izravnim HD prijenosom operne sezone 2011./ 2012. Metropolitan opere iz New Yorka, vodeće svjetske operne kuće (utemeljene 1883.g.), pulska javnost postaje neposrednim sudionikom jedinstvenog globalnog pothvata u koji se Pula uključuje već u petoj godini od prvog "live" prijenosa iz "Meta" (prvi HD izravan prijenos zbio se 30. prosinca 2006.g.). Time će operu, tu čarobnu glazbeno-scensku vrstu-sintezu riječi, vokalnog i instrumentalnog sloga, glume i plesa, scenografije i kostimografije, posjetitelji Kina Valli doživjeti kao dio publike koja u velikoj dvorani Metropolitana (3.800 mjesta!) prisustvuje izvedbama vrhunskih djela svjetske operne literature.

Grad Pula se na ovaj način uključuje uz mnoge svjetske metropole u jedan od najambicioznijih i najzahtjevnijih aktualnih projekata i dobiva idealnu prigodu da uživo doživi operu kao jedinstveni glazbeno-scenski oblik koji zaokuplja ogroman broj najrazličitijih skupina i pojedinaca.
Nova sezona Metropolitana posredovana Kinom Valli u određenom smislu zadržava onu nit tradicije opernih sezona što su se u Puli znale organizirati od druge polovine devetnaestog stoljeća - kada su Puljani imali mogućnost upoznati brojne opere u zatvorenom prostoru (Politeama Ciscutti) i u Amfiteatru uglavnom  preko gostovanja pretežito talijanskih umjetnika. Puljani su uspjeli 1916. i 1917. vlastitim snagama izvesti djela Donizettija, Verdija, Puccinija i Gounoda(!), a ta se tradicija i navika u najboljem smislu tih riječi nastavila u INK-u početkom pedesetih godina prethodnog stoljeća, a operne "stagione" održavale su se posljednjih desetljeća pretežito u Amfiteatru.

Posebna i vrhunska tehnička "aparatura" u Kinu Valli, sasvim u skladu sa strogim standardima operne kuće Metropolitan, omogućuje neposredno praćenje vrhunskih opernih djela na najvišoj razini. Uprava Metropolitana, posebice njen muzički direktor James Levine (koji je u proteklih četrdeset godina u Metropolitanu ravnao u 2.600. izvedaba!) svakom elementu predstave pridaje posebnu pozornost - od biranja izvođača za glavne i sporedne uloge, izbora redatelja, dirigenata kao i ostalih vrhunskih stručnjaka za pojedine vizualne, plesne i ostale aspekte izvedbe.

Program nove sezone Metropolitana pomno je biran i uravnotežen u odnosu na povijesno - stilska obilježja odabranih djela - od baroka, klasicizma i romantizma (Hà¤ndel, Mozart, Donietti, Verdi,  Massenet, Gounod) do obveznog odabira opere američkog autora (Glass).
U sezoni 2011./12. u Metropolitanu će nastupiti najveće pjevačke zvijezde današnjice, među ostalim: Placido Domingo,Anna Netrebko, Elà¯na Garanča, Barbara Frittoli, Ramà³n Vargas, Angela Gheorghiu, Dmitrij Horostovski , Natalie Dessay, Danielle de Niese, Jonas Kaufmann te dirigenti William Christie, Fabio Luisi i dr. Sudjelovanjem u ovom projektu, zaslugom organizatora, Pula povezuje dosadašnju lokalnu opernu tradiciju s najvećim dometima koje danas pruža visoka tehnologija, najbolji solisti i drugi sudionici spektakla čije ćemo istinske vrijednosti moći spoznati tek kad se nađemo pred velikim ekranom Kina Valli, 15. listopada ove godine.
Naposljetku, nova sezona Metropolitana tek je novi, veliki početak onog putovanja čiji će konačni rezultat biti stvaranje publike kojoj će opera postati neodvojivi dio vlastitih kulturnih potreba.

Program Metropolitan opere iz New Yorka u Kinu Valli sezona 2011./12. možete pogledati ovdje.

Cijena ulaznice za jedan izravni prijenos iznosi 75,00 kuna.
Cijena pretplate za minimalno 7 od 9 ponuđenih izravnih prijenosa je 55,00 kuna po prijenosu.
Prodaja pretplate započinje 1. listopada.
Gledatelji se mogu pretplatiti na 7, 8 ili 9 izravnih prijenosa od ukupno 9 ponuđenih. Pretplate će biti moguće kupiti do subote 19. studenog 2011.
Dodatne informacije i rezervacije na broj telefona 052 222 703, od 09:00 do 14:00.