Novosti

26/09/2019

Tjedan sporta u Puli: Predavanja kao dodatni poticaj važnosti zdravog i aktivnog načina života

U sklopu obilježavanja 1. Tjedna sporta u Puli u prostorijama Doma sportova Mate Parlov jučer su održana zanimljiva predavanja o važnosti aktivnog i zdravog načina života, posebice kod djece i mladih.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknula zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci upravo je promicanje zdravog načina života koje uključuje tjelesnu aktivnosti i uključivanje u sportske klubove bio i prvenstveni cilj zbog kojeg je organiziran Tjedan sporta u Puli.

„Drago mi je što smo zajednički s našim partnerima uspjeli organizirati prvi Tjedan sporta u Puli gdje putem otvorenih vrata i tematskih predavanja poput današnjeg, sva zainteresirana djeca, učenici i njihovi roditelji imaju priliku pobliže se upoznati s načinom rada samih sportskih klubova. Kao Grad, zbilja značajna sredstva koja se mjere u stotinama milijuna kuna već godinama ulažemo u sport, što kroz izgradnju i održavanje sportske infrastrukture, što kroz potpore sportskim klubovima i udrugama. Vjerujem kako će ova inicijativa postati tradicionalna, a mi ćemo kao i do sad i dalje raditi na povećanju standarda i zadovoljstva mladih na području našeg grada“, kazala je Puh Belci zahvalivši se svim uključenim partnerima na organizaciji Tjedna sporta.

Predavanje je otvorila dr. Danijela LazarićZec izZavoda za javno zdravstvo Istarske županije koja je govorila o tjelesnoj aktivnosti kao važnom preduvjetu za zdravlje dok je profesorica Iva Blažević sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli govorila o ulozi roditelja u sportu.

Dr. Stanislav Peharec pak govorio je o značaju pregleda posture i stopala u djece istaknuvši među ostalim i važnost rekreacije i fizičke aktivnosti već od najranije dobi. Predsjednik Sportske zajednice Grada Pule Milan Sead Soldatić predstavio je način funkcioniranja Zajednice, a o razvoju sportske infrastrukture u Puli govorio je direktor Pula Sporta Ivan Glušac. Na kraju, o radu s djecom u Dječjem vrtiću Mali svijet koji veliku pažnju posvjećuje upravo sportskim aktivnostima govorio je kineziolog Marko Čakan.

Tjedan sporta u Puli obuhvaća će 20 različitih lokacija, a u gotovo 40 sportskih klubova prezentirano je 20-ak različitih sportova.

Tjedan sporta u Puli održava se u suradnji Grada Pule, Poliklinike Peharec, Pula Sporta doo, Sportske zajednice Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i dječjeg vrtića Mali svijet.

Prezentacije:

"Tjelesna aktivnost - preduvjet za zdravlje" Zavod za javno zdravstvo IŽ, predavač: Lorena Lazarić-Zec

"Dijete i roditelji u sportu". Sveučilište jurja Dobrile, predavač: Iva Blažević

"Značaj pregleda posture i stopala u djece", Poliklinira Peharec, predavač: Stanislav Peharec

"Ustroj, ciljevi, zadaće i djelovanje sportske zajednice Grada Pule", Sportska zajednica Grada Pule, predavač: Milan Sead Soldatić

"Razvoj sportske infrastrukture u Puli", Pula Sport, predavač: Ivan Glušac

"Veliki sportaši u Malom svijetu", DV Mali svijet, predavač: Marko Čakan