Novosti

01/03/2023

Održan zajednički prijem zamjenice gradonačelnika Pule i župana Istarske županije povodom Međunarodnog dana civilne zaštite

Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i župan Istarske županije Boris Miletić danas, 1. ožujka 2023. godine u pulskoj Komunalnoj palači održali su tradicionalan prijem za predstavnike Stožera civilne zaštite Grada Pule i Istarske županije povodom Međunarodnog dana civilne zaštite.

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić čestitala je okupljenim predstavnicima Stožera civilne zaštite Grada Pule i Istarske županije Međunarodni dan civilne zaštite.

„Obilježavanje ovog dana bitan je korak u podizanju svijesti javnosti o važnosti i značaju sustava civilne zaštite. Svjedočimo, nadamo se, kraju pandemije, međutim sve više smo svjedoci velikih ljudskih tragedija koje se događaju, a pritom mislim na rat u Ukrajini, potrese koji su zadesili Hrvatsku, a nedavno i Tursku i Siriju. Isto tako, svjedočili smo i požarima proteklog ljeta koji su se dogodili u Istarskoj županiji i jednom velikom koji se dogodio u našem gradu na području Valdebeka. Zahvaljujem svim vama na vašoj humanosti, požrtvovnosti, plemenitosti, volji za rad koju svakog dana ulažete u svoj rad, puno puta ugrožavajući svoje zdravlje i živote kako bi naši gradovi bili sigurni i naša Istra bila sigurna regija. Sve to ne bi bilo moguće bez uspješne suradnje gradskih i županijskih stožera civilne zaštite koja je dosada bila na zavidnoj razini. Želim da tako ostane i nadalje. Upravo vi ste struka koja treba diktirati odluke, a politika gradovi, općine i županije to trebaju ispoštovati“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Najpoznatija su lica rukovoditelja pojedine službe, no ne smijemo zaboraviti da je Sustav civilne zaštite Istarske županije uistinu velik i broji četiri i pol tisuća ljudi, koji su uvijek u pripravnosti i spremni odmah reagirati. Iza nas su dvije izuzetno izazovne godine, a naš je Sustav još jednom opravdao povjerenje građana i dokazao da je predvodnica u Republici Hrvatskoj“, rekao je istarski župan Boris Miletić.

Prisutne je pozdravio i načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, zahvalivši i čestitavši svim pripadnicima sustava civilne zaštite. Kozlevac je istaknuo odličnu suradnju sa Stožerom Grada Pule te sa stožerima svih gradova u Istri, ujedno zahvalivši na punoj podršci Gradu Puli i Istarskoj županiji.

„Želim posebno naglasiti da je sustav u potpunosti spreman. U sustavu je preko 150 pravnih osoba te oko 4,5 tisuća ljudi. Na raspolaganju nam je i 700 vozila svih vrsta. Svatko u sustavu ima svoju ulogu i kao što volim reći, funkcioniramo kao švicarski sat. Naš je sustav prepoznat na razini Hrvatske, ali i van države“, rekao je Kozlevac te dodao da  je sustav poseban po tome što su  prepustili sustav ljudima koji bave tom djelatnošću.

Prvi dan ožujka obilježava se kao Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanje uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica. Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

U prilogu se nalaze brošure o izdane povodom Međunarodnog dana civilne zaštite.